De mii de ani nimeni nu stie unde se afla izvorul secret. Locul neatins de om care ascunde apa vie din inima Bucovinei

Floră

Datorită frumuseţii locului, Ţinutul Dornelor cuprinde numeroase rezervaţii naturale, protejate împotriva industrializării, care găzduiesc o vegetaţie rară, cum ar fi Pietrosia levitomentosa, unică pe glob, sau arinul alb, varietatea cu frunze lobate adânc, alături de exemplare valoroase de tisă.

Roua cerului, mesteacănul de turbă şi diferite specii de muşchi de turbă se pot găsi în mlaştinile de turbă (oligotrofe) de la Poiana Ştampei şi Neagra Sarului, care asigură nămolul de turbă atât de preţios în balneoterapie.

Zona este înconjurată de vegetaţie alpină (Micuţa genţiană de zăpadă, Rogozul de talie mică, Bujorul de munte, Fagul, Măceşul de munte) şi subalpină (Jneapănul, Ienupărul comun, Arinul de munte). Printre flori se numără Papucul doamnei, Tulchina pitică, Alga roşie de apă dulce, Vulturica de stâncă sau Foaia grasă.

Pădurile de conifere acoperă cea mai mare parte din suprafaţa locului. Molidul se regăseşte în proporţie de 90% pe vârfurile munţilor, lemnul acestuia fiind folosit la fabricarea diferitelor instrumente muzicale.

Faună

Ţara noastră are cea mai mare populaţie de urşi bruni din toată Europa, numărul acestora fiind de aproximativ 5000. Mai mult, Munţii Carpaţi găzduiesc cele mai mari populaţii de lupi şi lincşi de pe continent, iar pe crestele lor înalte trăieşte o subspecie a caprelor negre, denumite şi „antilopele Carpaţilor”.

Tot la mari înălţimi, Carpaţii adăpostesc cerbi carpatini, căpriori, cocoşi de munte, cocoşi de mesteacăn, mistreţi, vulpi, jderi şi diferite păsări: corbul, ierunca, ereţii, vindereii.